Våtmarksprojekt: Vattenblänk för mera liv och mångfald

 

Under året har Krokomskretsen arbetat med att planera för våtmark som ska gynna grodor och salamandrar som tyvärr minskar i antal. Dessa behöver både land- och vattenmiljöer för sin överlevnad.

Mindre vatten och grunda områden i våtmarken innebär att vattnet snabbt blir varmt som i sin tur ger en gynnsam utveckling för ägg och yngel. Långgrunda kanter och solinstrålning är också fördelaktiga. Grodor övervintrar i frostfria gömställen och gropar på en meter med tegelpannor, stenar, löv och död ved uppskattas. Salamandrar gynnas av stor andel lövskog och betesmarker.

Groddjur äter till exempel myggyngel och bladlöss. Även miljön kring våtmarken är viktig, det bör finnas stubbar, död ved, stensamlingar och lövförna. Projektet ska genomföras med LONA (Lokala naturvårdsprojekt) Även Naturskyddsföreningen har stöttat projektet.
Under hösten kommer grävning att påbörjas för att skapa en så gynnsam miljö som möjligt. Förhoppningen är att vi sedan ska kunna studera dem och att de ska gilla sitt nya tillhåll (och gärna bli många fler).
Har du tips eller vill veta mer?

Ring Eva Rappe 073- 18 18 300

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.